Göbek fıtıkları doğumsal bir zayıf noktadan çıkarlar: fıtığın çıktığı yer aslında bebeğin göbek kordon deliğidir. Doğum sonrası bebekte bu göbek deliği tam kapanmayabilir veya zamanla zorlanma neticesi açılabilir. Göbek deliğindeki bu açılma en sık kadınlarda gebelik döneminde ortaya çıkar. Bu nedenle göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür ancak erkeklerde de göbek fıtığına rastlıyoruz ve ameliyat ile onarıyoruz.
Göbek fıtıkları da kasık fıtıkları gibi karın duvarı fıtıklarındandır ve sadece ameliyat ile kapanır. Tüm karın duvarı fıtıklarını yama ile kapatmak gerekir. Ancak göbek fıtıklarında açıklık veya fıtığın çıktığı delik küçük olduğu için bazı cerrahlarda yama kulanmadan da kapatma eğilimi olabiliyor. Dikiş ile onarılan göbek fıtığı vakalarında çok sık yeniden tekrarlama olduğunu görüyoruz. Bizim uygulamamız her türlü fıtığın yama ile onarılması şeklindedir.
Küçük göbek fıtıklarının yamasız, direk dikiş ile onarımı sonrası nüks oranı çok yüksektir. Avrupa Fıtık Derneğinin tavsiyesi, tüm göbek fıtıklarında yama ile onarımın nüksleri önlemek açısından daha doğru olduğu şeklindedir. Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının küçük dahi olsa, zaman içinde yüksek oranlarda nüks ettiği tespit edilmiştir.
Göbek fıtıkları daha çok karın içi basıncın çok arttığı dönemlerde belirginleşir. Örneğin kadınlarda gebelik veya hem kadın hem erkekte aşırı kilo alma gibi nedenler göbek fıtığının ortaya çıkmasını tetikler. Gebelik sırasında ortaya çıkan göbek fıtıkları için, bazen sezeryan esnasında fıtığın dikiş ile onarılması denenir. Bu tür dikişle onarımlar her zaman yeni ve daha büyük fıtık oluşturma riski taşır. O nedenle gebelere, sezeryan sırasında bu tür dikiş ile onarım tekniklerini kesinlikle ÖNERMİYORUZ!
Hamilelikte göbek fıtığı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Göbek Fıtığı Tedavi Prensipleri
Fıtık onarımı prensip olarak bina izolasyonuna benzer. Bina izolasyonunda su dışardan geldiği için, doğru izolasyon da dışardan olmalıdır. İçerden yapacağınız her türlü izolasyon çabası zaman içinde bozulmaya mahkumdur.
Fıtıklarda ise oluş mekanizması içten dışa doğrudur. Yani fıtık oluşumuna neden olan karın içi basıncı fıtığın içerden dışarıya doğru çıkmasına veya pırtlamasına neden olur. Bu nedenle dıştan yani cildin hemen altından yapılacak onarımlar yeterli direnç oluşturmaz ve basınç karşısında tencere kapağı gibi dışa doğru açılır.
Buna karşılık karın iç tarafına konan bir yama çok daha sağlam ve dirençli onarım sağlar. İçerden gelen basınç ile hiç bir zaman açılmaz. Teknik kusur olmadığında kapalı onarılan göbek fıtıkları nüks etmez.
Karın içini büyük bir fıçı gibi düşünürsek, içinde oluşan basınç zayıf noktalardan fıtık oluşumuna yol açmaktadır. Zayıf noktaları da fıçı üzerindeki ağaç budaklarına benzetebiliriz. Geçmiş dönemde dev fıçılar içindeki kıymetli şaraplar, budak açıldığında, budak seviyesine kadar dökülür ve zayi olurmuş. Dışardan yapılan her türlü müdahale ile şarabı kurtarmak mümkün olmazmış, ta ki bir çırak fıçının iç kısmına deliğin olduğu bölgeye bir güderi parçası yerleştirene kadar. Günümüz modern fıtık cerrahisine de bu akıllı çırak farkında olmadan büyük katkıda bulunmuş.
Göbek Fıtığı Tedavisinde Teknik Yöntem
Göbek fıtığının laparoskopik onarımında çift yüzlü veya kompozit yamalar kullanıyoruz. Fıtık deliği yuvarlak olduğu için biz de 12 veya 15 cm çapında yuvarlak yamaları tercih ediyoruz. Nüks etmiş vakalarda göbek deliği şekil olarak deforme olmuş ve genişlemiş olabiliyor. Dikiş ile onarılmış ve nüks etmiş göbek fıtıklarında, deliğin şekline göre daha büyük ve oval yamaları da kullandığımız oluyor.
Hastayı muayene ettiğimiz sırada, kullanacağımız yama ve yamayı tutturacağımız vidalar hakkında bir karar verip, bunların ameliyat sırasında ameliyathanede hazır bulunmasını önceden sağlıyoruz. Kaliteli ve uygun ürünün o esnada hastanenin ameliyathanesinde önceden hazır edilmiş olması, göbek fıtığı ameliyat başarısında çok önemli kriterlerden birisidir. Göbek fıtığında her zaman FDA onaylı Amerikan menşeli veya Amerikada üretilmiş ürünler kullanıyoruz.
Ameliyatta, fıtık deliği içinde sıkışmış barsak veya diğer yumuşak dokular var ise bunları içeri alıyoruz ve ortaya çıkan deliği, rulo yapıp içeri attığımız yama ile örtüyoruz. Yamayı yerine yaklaşık 3-4 mm uzunluğunda küçük vidalar ile tutturuyoruz.
Göbek Fıtığı Ameliyatı Sonrası
Hastalarımız kapalı göbek fıtığı ameliyatından 2 saat sonra su içip akşam normal yemeklerini yiyebilirler. Ertesi sabah normal bir kahvaltı sonrası hastalarımızı taburcu ediyoruz. Taburcu olduktan sonra yaklaşık bir hafta adale gevşetici ilaç veriyoruz ve hastaların ani-sert hareketlerden örneğin araç kullanma gibi kaçınmasını tavsiye ediyoruz. İş motivasyonlarına göre hastalarımı 3-7 gün içinde işlerine geri dönebiliyorlar. İstanbul dışından gelen hastalar 3 gün sonra yaşadıkları şehir veya ülkeye gidebiliyor.
Sporcu veya ağır işi olan hastalarımızın 15-20 gün içinde spor veya beden işine dönmesi mümkün oluyor. Laparoskopik olarak yaptığımız göbek fıtığı ameliyatında hedefimiz, hastanın en zor fiziki koşullara en kısa zamanda güvenli şekilde geri dönmesidir.
Taburcu ederken her hastamıza ameliyat raporunu, ameliyatta kullanılan yama ve vidalara ait etiketler rapora yapıştırılmış olarak özel bir dosya içinde veriyoruz. Ayrıca her hastamıza taburcu belgesi doldurup veriyoruz. Taburcu belgesi içinde de, evde dikkat edilmesi gerekli durumlar, varsa kullanacağı ilaçlar ve kontrol tarih saati vardır. Bunun dışında bize her zaman ulaşabileceği telefon numaralarını hastalarımıza verdiğimiz için göbek fıtığı ameliyatı sonrası hastalarımız gönül rahatlığı içinde evlerine dönerler.
En iyi hekim, ulaşılır olan hekimdir.Hastam mutlu ben mutlu!