Bir tarafta kasık fıtığı varsa, diğer kasıkta da fıtık olma ihtimali yüksektir ancak hastalar çoğunlukla bunun farkında olmaz. Bir taraf her zaman daha büyüktür ve karşı tarafın fark edilmesini engeller. Muayene sırasında bunu anlamak her zaman mümkün olmayabilir; en güvenilir yolu ultrason ile iki taraftaki kasık kanalının kontrol edilmesidir. Kasık fıtığı ile başvuran her hastanın diğer kasığı da ultrason ile kontrol edilmelidir.
Kasık fıtığı ameliyatlarını açık yaptığımız dönemde bu o kadar önemli değildi. Hasta hangi tarafında fıtık ile bize başvurduysa o tarafı ameliyat ederdik. Zaman içinde karşı tarafta fıtık ile geldiğinde de ikinci tarafı ameliyat ederdik. Açık yöntyemde sağ ve sol ayrı ayrı kesiler ile yapılır. Ancak kapalı ameliyatlarla beraber, karşı tarafın durumu önem kazandı, çünkü aynı ameliyat sırasında ve tabi aynı üç küçük delikten iki tarafı da onarmak mümkün. Dolayısıyla karşı taraftaki fıtığı araştırıp bulmaya çalışmak veya orada fıtık olmadığını kanıtlamak hekimin mesleki sorumluluğudur.
Neden ultrasonografi yapıyoruz?
Bunun önemi şudur: Eğer hastanın iki taraflı fıtığı var ve sadece tek tarafı onarırsanız, karın içi basıncı diğer taraftaki kanala yüklenir. Eğer orada da açılmış bir kanal varsa, ameliyat sonrası 1-2 yıl içinde karşı tarafta da fıtık olur. Hastayı yeniden ameliyat etmek gerekir. Bunun tıbbi bir eksik olduğunu bile hasta fark etmeyebilir.
Örneğin iki taraflı kasık fıtığı olan hastaya açık ameliyat yaparsanız; iki kasığa da ayrı ayrı kesiler yapıp yama ile onarırsanız, hastanın nekahet süreci nispeten zordur. Ayağa kalkması, yürümesi, koşması, işine spora geri dönüşü değerlendirildiğinde "tek taraflı" ameliyatın verdiği kısıtlamanın ve zorluğun iki katından da fazladır, çift taraflı açık ameliyatın sıkıntısı. Böyle bir hastanın ameliyat sonrası sıkıntıları için matematik formülü 1+1=3 şeklinde olacaktır.
Buna karşılık aynı üç delikten hem sağ hem soldaki fıtığı onarmak düşünüldüğünde 1+1=1 formülü geçerlidir. Hasta için ameliyat sonrası ilave bir sıkıntı yok gibidir. O nedenle çift taraflı kasık fıtığında kapalı ameliyat altın standarttır ve iki taraflı kasık fıtığında açık ameliyat yapılmamalıdır. Kasık fıtığı kapalı ameliyatı hakkında tıbbi bilgi almak için lütfen buraya tıklayınız.
Ben hastamı ikinci kez ameliyata maruz bırakmamak için her hastamın ultrason kontrolünü yaptırıp ameliyat öncesinde fıtık tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı belgeliyorum ve ameliyatı ona göre planlıyorum. İki taraflı kasık fıtığı için daha fazla tıbbi bilgi almak için lütfen buraya tıklayınız. Hastaların ihtiyacı olan doğru ameliyatı yapıyorum. Böylece hastamın daha sonra karşı tarafında sorun çıkmıyor. Hastam mutlu ben mutlu.
En iyi hekim, ulaşılır olan hekimdir.Hastam mutlu ben mutlu!